این نوشتار مبانی نظری و پیشینه تحقیق مدیریت دانش می باشد که در بخش اول مبانی و ادبیات نظری مدیریت دانش مورد بررسی قرار می گیرد و در بخش دوم پیشینه پژوهش مدیریت دانش در پژوهش داخلی و خارجی آورده خواهد شد. یکی از موضوعات مهم مطرح شده در دوره اخیر، مدیریت دانش است. مدیریت دانش رویکردی است که به سرعت در حال تکامل و پيشرفت است و بر افزایش کارایی و بهبود اثربخشی فرایندهای سازمانی، همراه با نوآوری مستمر، توجه زیادی دارد. نیاز به مدیریت دانش، از این واقعیت سرچشمه می‌گیرد که دانش در عملکرد سازمانی و دسترسی به مزیت رقابتی پایدار، عنصری مهم تلقی می شود. اهمیت این موضوع به حدی است که امروزه شماری از سازمان ها، دانش خود را اندازه گیری می کنند و به منزله سرمایه فکری سازمان و نیز شاخصی برای درجه بندی شرکت ها در گزارش های خود منعکس می کنند

 


 

 

 

 

تعریف مدیریت دانش

مدیریت دانش مفهومی است که تعریف های زیادی برای آن ارائه شده است. برخی از صاحب نظران مانند پرز ، تأکید دارند که دانش یک سرمایه سازمانی است و مدیریت دانش را بر همین اساس تعریف می کنند. وی معتقد است که مدیریت دانش عبارت است از گردآوری دانش و قابلیت های عقلانی و تجربیات افراد یک سازمان و ایجاد قابلیت بازیابی آن ها به عنوان یک سرمایه سازمانی.مالهوترا  در سال های اخیر بیش ترین فعالیت را در زمینه مدیریت دانش داشته است و این مفهوم را از دیدگاه نظری تعریف کرده است. وی مدیریت دانش را کمک به سازمان ها در یافتن راه های نوین بهره جویی از دانش عینی و ذهنی افراد آن می داند.

 

 

 

 

استمپز  (1999) مدیریت دانش را مقداری کاربردی تر تلقی کرده و برای مدیران دانش نقش فعالی قائل شده است. وی مدیریت دانش را فراهم آوری دانش مورد نیاز در زمان و مکان مورد نیاز و برای شخص نیازمند تعریف می کند. او هم چنین معتقد است که بهترین چیز داشتن در موضوعی خاص نیست، بلکه دانستن مکان و طرز دسترسی به دانش است.راولي  معتقد است که مديريت دانش در اصطلاح مفهومي يک نمونه است و در اصطلاح تخصصي، مجموعه اي از راهکارها و اعمالي است که در پاسخ به نيازهاي سازمان ها شامل جوامع و دولت ها در جامعه مبتني بر دانش قرن بيست و يکم پديد آمده است.

 

 

 

اخیراً تعریفی از سوی سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه  (2003) ارائه شده است که به نظر می رسد علاوه بر تازگی، مفاهیم اصلی تعاریف موجود را به صورت خلاصه دربرمی گیرد. هم-چنین، این تعریف به صورت عملی در پژوهشی از سوی سازمان مذکور استفاده شده است: مدیریت دانش، مجموعه ای از فعالیت-های سازمانی برای خلق، کسب، توزیع دانسته ها و ارتقای به اشتراک گذاری دانش در داخل سازمان و محیط پیرامون آن است (حسن زاده، 1386) .

 

 

 

 

 

 


فهرست مطالب

2-1 مقدمه9

2-2 مباني نظري پژوهش مدیریت دانش 9

2-2-1 مدیریت دانش9
2-2-1-1 زنجیره اطلاعات10
2-2-1-2 دسته بندی انواع دانش12
2-2-1-3 تعریف مدیریت دانش13
2-2-1-4 تاریخچه مدیریت دانش14
2-2-1-5 اهداف مدیریت دانش15
2-2-1-6 نظریه های مدیریت دانش17
2-2-1-7 الگوهای مدیریت دانش18
2-2-1-8 مراحل مدیریت دانش26
2-2-1-9 فرایندهای اصلی مدیریت دانش در کتابخانه-ها27
2-2-1-10 مؤلفه های مدیریت دانش30
2-2-1-11 موانع مدیریت دانش33

پیشینه تحقیق در مورد  مدیریت دانش

پیشینه پژوهش های داخلی مدیریت دانش

پیشینه پژوهش های خارجی مدیریت دانش

منابع