پایان نامه کارشناسی رشته هنر و گرافیک با عنوان طراحی نشانه

 
مقدمه 
امروزه طراحی نشانه از جمله وظایف هنرمند و طراح گرافیک است. هر سازمان یا موسسه ای به هنگام شکل گیری در صدد طراحی یک نشانه برای خود می باشد. تا بدینوسیله بتواند هویت و شخصیت اجتماعی خود را به دیگران معرفی نماید. در واقع نشانه یکی از اصلی ترین مباحث هنر گرافیک است که در زمینه های دیگر ارتباط تصویری نیز کارایی دارد. این اهمیت از آن جا ناشی می شود که در بین محصولات بی شمار گرافیکی تنها نشانه ها هستند که به مدتی بسیار طوانی و به اشکال و ابعاد گوناگون و گاه متفاوت در نمایش شاخه های مختلف آن ( بسته بندی، پوستر، کاتالوگ، جراید و ...) مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین شناخت و آگاهی در این زمینه می تواند یکی از جلوه های هنر گرافیک را هرچه بهتر در جامعه مطرح سازد. این پیشرفت جز از طریق تجربه و تبحر و آگاهی طراحان حاصل نمی گردد. 
 

کلیاتی پیرامون نشانه

به طور کلی عموم مردم کلمه «آرم» را به جای « نشانه» می شناسند. آرم کلمه ای فرانسوی است و ورودی به فرهنگ ما مربوط به چند دهه اخیر می باشد. دو عامل می تواند سبب مطرح شدن این کلمه در زبان فارسی شده باشد. نخست اولین طراحانی که « آرم» را به شیوه فرنگی به عنوان وسیله جدید تبلیغاتی و گرافیکی برای دولت و موسسات طمرح کردند. نخستین طراحان فردریک تالبرگ سوئدی و موشخ سروری از ارمنیان مهاجر بودند که طبیعتاً همراه کار خود لغات فرنگی ان را هم رواج دادند. دوم دانشکده هنرهای زیبا که براساس یک شیوه فرانسوی برنامه ریزی تعلیماتی شده بود و جز دروس آن برنامه هایی به عنوان طراحی آرام مطرح می شد. علاوه بر این دهه اخیر آن عده از طراحان فارغ التحصیلان از مدارس خارج که به ایران برگشتند لغات Emblem3 Tradmark 2 Signal 1 و Sign 4 را نیز بین طراحان مصطح کردند. اما قبل از همه این اسامی کلمه « علامت» معرف « نشانه» در بین عموم بود و بهتر است کلمه « نشانه» را به دلیل فارسی بودن و به دلیل رسایی مفهوم جایگزین همه این لغات کنیم.
 
 
 
کلمات کلیدی:

طراح گرافیک

علامت فونتیک

طراحی نشانه

طراحی پیکتوگرام

زبان سمبول نماد و نشانه

 
 

نشانه:

 نشانه تصویر نام است ؛ نامی تصویری است که ساده مختصر موثر و موجز موضوع را تجسم می کند. به همین دلیل نشانه یک فرم و یا یک تصویر گذرا نیست بلکه در طی سالیان متمادی در خدمت یک سازمان و یا هدف خاص قرار گرفته و معرف شخصیت اجتماعی و فرهنگی صاحب خود است. به طور کلی نشانه باید فرهنگ خلاصه و کاملی از کل مفهوم موضوع باشد که ساده و روشن این فرهنگ را به بیننده انتقال دهد. 

شکل نشانه در گرافیک 

آن چه می توان در مورد نشانه و خصوصیات آنمتذکر شد این است که نشانه بایستی دارای ویژگی های خاصی باشد تا بتواند به عنوان یک نشانه موفق طی سالیان سال دوام و بقا یابد. برخی از این مشخصه ها عبارت اند از: سادگی زیبایی انسجام وحدت شکل قابلیت کارایی در اشکال مختلف عدم تشابه با علائم دیگر ارتباط مستقیم نشانه با موضوع رنگی بودن به سادگی در خاطر سپرده شده گویا بودن و دارای اجرای دقیق و صحیح بودن بدین ترتیب ملاحظه می شود که نشانه در عین سادگی دارای ویژگی ها و خصوصیات بسیار زیادی است که بایستی به طور ظریف و دقیق همگی این مفاهیم در قالب یک تصویر به وجود آید. حقایق و وقایع بی شماری که در ماورای درک بشر قرار دارند او را داشته اند تا برای ابزار اندیشه ها و مفاهیمی که بیان فهم و توصیف کلامی آن ها مشکل است نظام هایی از علائم گوناگون ابداع کند. 
 
 
فهرست مطالب
طراحی نشانه 1
مقدمه 2
تاریخچه علائم  تصویری 2
کلیاتی پیرامون نشانه 4
نشانه: 5
شکل نشانه در گرافیک 5
ارتباط (آواها) 6
سمبول چیست؟ 9

نماد چیست؟ 10

تحول سمبول یا نماد 12
زبان سمبول نماد و نشانه 12

تفاوت بین سمبول و نماد یا نشانه 16

تقسیم بندی نشانه ها: 17
نشانه های طبیعی: 18
نشانه های تصویری: 18

نشانه های وضعی یا قراردادی یا نماد: 18

نشانه های نوشته ای یا حروفی: 19
پیکتوگرام 20

پیکتوگرام و علائم راهنمایی: 25

علائم بر پنج نوشته تقسیم می شوند که عبارتند از: 26
علامت فونتیک: 26
علامت فونتیک تجریدی: 27
علامت تجریدی : 27
علامت سمبولیک (رمزی) : 27
5- علامت نمایشی، تجسمی (پیکتوگرام) 28

ویژگی پیامهای بصری و تفاوت آن با کلام 30

ویژگی طراحی پیکتوگرام برای مقالات 31
نکات مهم نشانه و پیکتوگرام 32
1- تناسب ایده و فرم نشانه 32
2- خلاصه کردن ( استلیزه)  و صراحت 33
3- شکل و هویت فرهنگی: 33
4- تناسبات 33
5- شکل کلی 34
6- هماهنگی با زمان ( ماندگاری در ذهن) 34
7- خلاقیت یا حساسیت بخشیدن به نشانه 34
8- جنبه های کاربردی نشانه 35
9- رنگ 35

کاربردهای انسانی نمادها و پیکتوگرام در جامعه 35

تجزیه و خلاصه سازی 38

عناصر بصری و کاربرد آنها در پیکتوگرام 41

کادر 41
نقطه: 43
خط 43
خطوط هندسی 44
تنوع خطوط 44
سطح 45
تلفیق عناصر 47
بافت: 48
سایه روشن: 48
زاویه دید: 50

رنگ در پیکتوگرام 51

هماهنگی یک مجموعه پیکتوگرام 54
نتیجه گیری 55